Grupe: uređivanje i upravljanje

Za dodavanje novih grupa kao i upis polaznika u grupe potrebno je odabrati:

Postavke > Administracija e-kolegija > Korisnici > Grupe

Uređivanje grupa

Za početak je potrebno stvoriti nove grupe i urediti njihove postavke. Odabirom gumba Stvori grupu omogućeno je zadavanje postavki grupe:

  • naziva
  • kratkog opisa
  • lozinke
  • slike (ikone) grupe

Slika grupe prikazuje se kod pojedinih aktivnosti, npr. foruma, gdje se uz sliku profi la pojedinoga korisnika prikazuje i slika grupe. Postavljanje slike grupe opcionalno je.

Nakon što je grupa stvorena, u nju je moguće upisati polaznike označavanjem grupe na popisu grupa i odabirom gumba Dodaj/ukloni korisnike (što otvara novi prozor imena Dodaj/ukloni korisnike). Označeni se polaznici iz stupca Potencijalni članovi s pomoću gumba Dodaj prebacuju u stupac Članovi grupe i time se upisuju u grupu. Za označavanje i odabir više polaznika moguće je koristiti se tipkama [Ctrl] ili [Shift] kao i u drugim aplikacijama.

Na sličan se način korisnici ispisuju iz grupe: u prozoru Dodaj/ukloni korisnike potrebno je označiti polaznike iz stupca Članovi grupe te odabrati gumb Ukloni, čime se oni prebacuju u stupac Potencijalni članovi.

Svaki polaznik može biti član više različitih grupa, a broj u zagradama kraj naziva grupe označava broj članova u pojedinoj grupi, odnosno pri prikazu samih polaznika predstavlja broj grupa u koje je polaznik upisan.

Odabir sudionika grupe

Grupe se mogu organizirati (grupirati) u Grupacije koje omogućavaju ograničavanje pristupa određenoj aktivnosti/resursu za točno određenu grupu polaznika e-kolegija.

Određena aktivnost/resurs bit će vidljiva samo ograničenom broju polaznika e-kolegija tek kada se u postavkama odabere grupacija kojoj je namijenjena i potvrdi mogućnost Dostupno samo članovima grupe. Polaznicima izvan te grupacije ta aktivnost/resurs neće biti vidljiva. Kartica Pregled prikazuje popis svih grupa i grupacija zajedno s njihovim članovima te ukupnim brojem članova u pojedinoj grupi. Dodatne postavke vezane uz grupe dostupne su u postavkama samoga e-kolegija (opširnije u sekciji Grupe).