Dostupna je nova usluga za videokonferencije – sustav TAU

Nakon više od 2 mjeseca rada na instalaciji i isprobavanju dodatnog sustava za video-konferencije, od danas, 1. lipnja 2020., je službeno u pogonu nova usluga Centra za potporu e-učenju – sustav Tau (adresa https://tau.ffzg.hr). Želimo se zahvaliti Valentinu Šeferu, Dobrici Pavlinušiću na instalaciji i održavanju sustava, te Josipi, Maji, Lari, Nini, Rajni i svima ostalima koji su pomogli pri testiranju ove usluge u prethodna 3 tjedna (sudjelovalo više od 50 nastavnika i oko 80 studenata).

tau.ffzg.hr screenshot

Namjena

Sustav je namijenjen za video-konferencije, online konzultacije, sastanke i slično. Sustav Tau možete koristiti kao aktivnost u sustavu Omega (video-upute za izradu aktivnosti u sustavu Omega: https://youtu.be/HGV0ZfU6unk) ili kao samostalno rješenje, direktnim pristupom na adresi: https://tau.ffzg.hr (video-upute za izradu video-sesije direktno na sustavu Tau: https://youtu.be/rxYJBYVVgtU).

Tehnički opis i preduvjeti

Zasnovan je na besplatnom programskom rješenju otvorenog kôda Jitsi Meet (https://jitsi.org/jitsi-meet/). Za korištenje na osobnim i prijenosnim računalima ne morate instalirati dodatke (en. plugins), dovoljno je pristupiti adresi korištenjem preglednika (Google Chrome ili Mozilla Firefox).

Stolna i prijenosna računala

Ako ga koristite na stolnim ili prijenosnim računalima, potrebno je uključiti kameru i mikrofon. Također, preporučujemo da sudionici koji ne govore u datom trenutku, stišaju ili isključe svoj mikrofon. Toplo preporučujemo korištenje slušalica (naročito ako će sesiji prisustvovati veći broj sudionika s uključenim mikrofonima).

Pametni telefoni i tableti

Ako ga želite koristiti na pametnim telefonima i tabletima, trebate skinuti besplatnu mobilnu aplikaciju Jitsi Meet dostupnu ovdje:

Upute kako inicijalno podesiti mobilnu aplikaciju možete pogledati ovdje: https://youtu.be/OzhHei5g7b4

Broj sudionika

Preporučujemo da u jednoj video-sesiji u kojoj bi svi sudionici imali uključene kamere i/ili mikrofone ne sudjeluje više od 25 do 30 sudionika. Pristup sesiji moguće je ograničiti i korištenjem lozinke na razini sesije.

Snimanje sesije

Sustav Tau ne podržava snimanje sesija. Ako imate potrebu snimanja sesija, koristite aktivnost BigBlueButton u sustavu Omega.

Dijeljenje zaslona

Moguće je podijeliti zaslon svog računala s drugim sudionicima sesije.

Chat

U sustavu Tau postoji mogućnost tekstualne komunikacije među sudionicima u sesiji kroz ugrađeni chat.

Postavljanje prezentacija

Nije moguće postaviti (en. upload) prezentaciju u sesiju. Ako imate potrebu postavljanja prezentacije u sesiju, koristite aktivnost BigBlueButton u sustavu Omega.

Dijeljenje vanjskih video snimki

Podržano je dijeljenje vanjskih video snimki (poput YouTube) – tada svi sudionici sesije gledaju isti video.

Rezervni sustav za provođenje usmenih ispita na daljinu

Sustav Tau će tijekom lipnja i srpnja 2020. biti primarno korišten kao rezerva / alternativa aktivnosti BigBlueButton za provođenje usmenih ispita na daljinu na našem fakultetu. Za tu namjenu ga je potrebno koristiti kao aktivnost u sustavu učenja na daljinu Omega.

Webinar

Jedan od sljedećih webinara CPEU će biti o korištenju sustavom Tau (uz praktične primjere).

I za kraj: ime Tau je odabrano glasanjem na Facebook stranici sustava Omega (Mu je izgubio s ogromnom razlikom)!