Načini upisa studenata u e-kolegije na sustavu Omega

Poštovane nastavnice i nastavnici, ovisno o tome na koji način ćete izvoditi svoju nastavu i koliko ćete moći biti u kontaktu sa svojim studentima, postoje dva dostupna načina/scenarija za njihov upis u vaše e-kolegije na sustavu Omega.

1. Kao i do sada, dajete studentima lozinke e-kolegija, a oni se sami upisuju:

 • Studenti 1. godine preddiplomskog i oni s kojima imate kontaktnu nastavu!

2. Upisujete ih ručno, odabirom s popisa studenata:

 • Kako pronaći svoje studente među 9000 korisnika? Dostupne su video upute (YouTube).
 • Identifikatori za pretraživanje od 29.09.2020. su: ime, prezime, e-pošta, JMBAG
 • U ISVU možete dobiti popis vaših studenata u obliku: ime, prezime, JMBAG, te vam taj popis treba biti osnovni izvor za upisivanje studenata
 • JMBAG studenata 1. godine preddiplomskih studija (brucoša) unešeni su 30.09.2020, a JMBAG za studente viših godina će CPEU unijeti u sustav Omega do nedjelje, 04.10.2020.

Napominjemo kako je dio nastavnika i do sada ručno upisivao i ispisivao studente iz svojih e-kolegija, tako da je dodavanje JMBAG na popis raspoloživih identifikatora samo dodatno pomoćno sredstvo.

NAPOMENE:

 1. Nastavnik više ne može dodijeliti polazniku ulogu izvođača / nositelja, to isključivo radi CPEU, a nastavnici mogu jedino dodijeliti polaznicima ulogu studenta.
 2. Ako imate potrebu za dodavanjem dodatnih izvođača / nositelja na neki e-kolegij, pišite na cpeu@ffzg.hr
 3. Za dodavanje vanjskih studenata / korisnika i dalje vrijedi ista procedura, opisana ovdje (u tablicu je dodano polje JMBAG): https://cpeu.ffzg.unizg.hr/?p=1151

PITANJA I ODGOVORI:

 1. Zašto nije moguće automatski upisati studente iz ISVU u Omegu? Odgovor: Jer jako veliki broj e-kolegija na Omegi ima po više ISVU šifri (na molbu ili inzistiranje tih nastavnika), a ne možete studente upisati više puta u isti e-kolegij (na ovakav automatski način).
 2. Zašto ne objaviti lozinke e-kolegija na odsječkim web-stranicama? Odgovor: Jer postoji više od 3000 e-kolegija na sustavu Omega i to nije izvedivo (a da se studenti slučajno ili namjerno ne upišu na e-kolegije koje ne bi trebali slušati).
 3. Što ako me student samostalno kontaktira i želi se sam upisati na e-kolegij? Odgovor: Prema vlastitom nahođenju, možete im poslati lozinku za samostalan upis. No ne možemo čekati da vam se svima pojedinačno jave studenti koji su upisali vaš predmet.
 4. Mogu li iz ISVU dobiti popis studenata na kojem stoje njihove adrese e-pošte pa da im pošaljem lozinku za upis? Odgovor: Nažalost, ne, to nije moguće. Nije do našeg ureda za ISVU, već do strukture i organizacije cijelog sustava na razini RH. Isto tako, studenti se upisuju u predmete cijeli listopad, tako da je, osim tehničke neizvedivosti, to i organizacijsko pitanje/problem.