Arhiva kategorije: Upute

Savjeti za online nastavu i nove video upute za nastavnike

Poštovane nastavnice i nastavnici, svakako prije početka online nastave u sljedeći ponedjeljak, 15.11.2021., isprobajte alate koje ćete koristiti za online predavanja (BigBlueButton ili Tau).

Učinite to što prije, provjerite radi li vam mikrofon, kamera, jesu li programi na vašem računalu ažurni.

Provjerite znate li prenijeti prezentaciju u te aktivnosti (BigBlueButton, Tau) i pokrenuti snimanje predavanja (ako ćete ih snimati).

Posaljite vašim studentima uputu o tome koji ćete alat koristiti.

Online nastavu ne čine samo online predavanja i video, tu su i aktivnosti i resursi na vašim e-kolegijima na sustavu Omega.

Napravili smo određeni broj kraćih video uputa (u trajanju do 1 minute) putem kojih možete ponoviti kako se izrađuju neke od najčešće korištenih aktivnosti i resursa na sustavu učenja na daljinu Omega. Ovih dana ćemo ih snimiti koliko god bude potrebno, sukladno vašim upitima / željama.

Video upute “Omega u minuti” dostupne su na YouTube:

https://bit.ly/3kMMOir

Isto tako, na našem YouTube kanalu imate otprije opširne video upute za sve aktivnosti, resurse, vrste pitanja:

https://bit.ly/3C5I3WV

Pisane upute nalaze se ovdje:

https://cpeu.ffzg.unizg.hr/?page_id=1157

Najčešća pitanja i odgovori na njih nalaze se ovdje:

https://cpeu.ffzg.unizg.hr/?page_id=1604

Za sva pitanja smo dostupni na cpeu@ffzg.hr svaki radni dan od 8 do 22h.

Upute za korištenje aktivnosti Tau za za održavanje online predavanja – nastavnici (11/2021)

Poštovane nastavnice i nastavnici, ovdje su upute za korištenje aktivnosti Tau za potrebe online nastave (praćenje i snimanje predavanja):

Aktivnost Tau:
https://cpeu.ffzg.unizg.hr/?page_id=2225

Video upute za izradu aktivnosti Tau:
https://youtu.be/TWmniNyfBlQ

Video upute kako držati online predavanje koristenjem aktivnosti Tau (kako podijeliti prezentaciju):
https://youtu.be/kVPC-iiDhjw

VAŽNO: Aktivnost Tau (odnosno cijeli sustav Tau) služi kao rezervni, sekundarni sustav za videokonferencije / online predavanja. Primarno bi trebali koristiti aktivnost/sustav BigBlueButton, no u slučaju preopterećenosti ili nedostupnosti sustava BigBlueButton, na raspolaganju vam stoji Tau.

Tau ne podržava snimanje predavanja (bilo unaprijed ili za vrijeme držanja online predavanja (BigBlueButton podržava jedno i drugo).

Upute za korištenje aktivnosti BigBlueButton za snimanje predavanja – nastavnici (11/2021)

Poštovane nastavnice i nastavnici, ovdje su upute za korištenje aktivnosti BigBlueButton za potrebe online nastave (pracenje i snimanje predavanja):

Aktivnost BigBlueButton:
https://cpeu.ffzg.unizg.hr/?page_id=1321

Video upute za izradu aktivnosti BigBlueButton:
https://youtu.be/aZo4K84BJX0

Video upute za držanje predavanja uživo korištenjem aktivnosti BigBlueButton:
https://www.youtube.com/watch?v=aKcdafjccjE

Video upute za snimanje predavanja unaprijed korištenjem aktivnosti BigBlueButton:
https://youtu.be/o4IMqsj5o44

Video upute za uvoz prethodno snimljenog predavanja s drugog e-kolegija:
https://youtu.be/ayTWi2ymQUE

Video upute za studente o tome kako se spojiti na predavanje uživo u BigBlueButton aktivnosti (mozete im to poslati / postaviti na e-kolegij):
https://youtu.be/Isy598Ca_H4

Video upute za studente o tome kako pregledati prethodno snimljeno predavanje u BigBlueButton aktivnosti:
https://youtu.be/C-0sJdR5p0w

VAŽNO: 797 studenata prve godine preddiplomskih studija je krajem rujna 2021. prošlo dvotjednu edukaciju / tečaj o korištenju sustavom Omega, što uključuje korištenje / praćenje nastave korištenjem aktivnosti BigBlueButton.

Ponavljamo informaciju od neki dan kako je po novome ograničenje po jednom predavanju unutar BigBlueButton aktivnosti 200 studenata i kako SVI mogu imati uključeni mikrofon (naravno, stišan (en. mute) kada ne govore!). Ogranišenje od 30 kamera odjednom po jednom predavanju vrijedi i dalje.

Podsjećamp kako je radno vrijeme CPEU svaki radni dan od 8 do 22h i kako nas je najbolje kontaktirati na cpeu@ffzg.hr, ali ako nas želite nazvati, tu su naši kontaktni podaci:

Kontakt

Upute za usmene i pismene ispite na daljinu

Centar za potporu e-učenju (CPEU) pripremio je detaljne upute za održavanje pismenih i usmenih ispita na daljinu i molimo da ih pročitate, a ukoliko ćete imati dodatna tehnička pitanja molimo javite se na cpeu@ffzg.hr ili na prodekanica.nastava@ffzg.hr s pitanjima o ispitima općenito.

CPEU je do sada održao više webinara o pismenim ispitima na daljinu (snimke dostupne ovdje: https://bit.ly/webinari-test).

Molimo Vas da prije samog ispita sa studentima svakog kolegija održite „probni“ ispit, kako bi provjerili radi li sve kako treba.

Nastavi čitati

Upute za pohranu podataka studenata iz prošlih semestara i ispis studenata na e-kolegijima na sustavu Omega (nastavničke)

Poštovane nastavnice i nastavnici, objavljene su upute o tome kako pohraniti podatke o studentima prije ispisivanja iz e-kolegija. Upute postoje u tekstualnom i video obliku. Ove upute namijenjene su nastavnicima koji žele pohraniti podatke o prošloj studentskoj aktivnosti prije nego ispisu studente iz e-kolegija i pripreme ga za izvođenje nastave u novom semestru. Ovo posebno vrijedi za e-kolegije održane u ljetnom semestru ak. god. 2019/2020. jer će se studenti željeti ispisati s početkom nastave u zimskom semestru ak. god. 2020/2021. (jer im stari/položeni/dovršeni e-kolegiji smetaju i ne trebaju). Upute možete pogledati / pročitati ovdje:
https://cpeu.ffzg.unizg.hr/?page_id=2555 Ovaj postupak (arhiviranja podataka) bi trebao prethoditi masovnom ispisivanju studenata iz vaših e-kolegija, za što također postoje upute u tekstualnom i video obliku: https://cpeu.ffzg.unizg.hr/?page_id=2594 U tim uputama je prikazano kako odjednom ispisati veći broj studenata (odnosno sve, bez obzira na njihov broj).